ÎN CURÂND


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

Ziua Astronomiei - 26 septembrie 2020

Ziua Astronomiei a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1973, în California, atunci când astronomul amator Doug Berger, președintele de atunci al Asociației Astronomice din California de Nord, a decis ca, în loc să invite oamenii la observații într-o locație cât mai îndepărtată de luminile orașului, să aducă comunitatea astronomilor, cu tot cu aparatură, în mijlocul orașului, astfel încât mii de oameni ce nu mai priviseră niciodată printr-un instrument astronomic, să poată admira minunile bolții cerești. Pentru că această idee a fost atât de apreciată de-a lungul timpului, începând cu anul 2007 Ziua Astronomiei se sărbătorește de două ori pe an.

Cu această ocazie, invităm publicul la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” din Bacău, sâmbătă 26 septembrie 2020, între orele 08:00 - 16:00 pentru a vizita expoziția permanentă „Universul – De la Pământ la Stele” și expoziția temporară „Astronomia în antichitate”.

Vizitarea expozițiilor va fi gratuită.


Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, organizează

Şcoala de vară pentru adulţi: „Să învăţăm cerulˮ - ediţia a II-a 2020.

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău prin subunitatea Observatorul Astronomic „Victor Anestinˮ organizează în perioada 18.08.2020 – 20.08.2020, Şcoala de vară pentru adulţi cu tema „Să învăţăm cerulˮ - ediţia a II-a 2020.

Menţinem produsul cultural iniţiat în anul 2019 care este dedicat adulţilor interesaţi să dobândească cunoștinţe de bază cu privire la configuraţia cerului. La finalul perioadei, participanţii vor avea cunoștinţe cu privire la cerul de vară, constelaţii, dar și elemente generale cu privire la Sistemul Solar şi structura acestuia.

Persoanele interesate vor completa fișa de înscriere, o vor trimite pe adresa de e-mail planetariu_bacau@yahoo.com, sau ne vor contacta la sediul Observatorului Astronomic „Victor Anestinˮ din str. Ion Ghelu Destelnica (fostă Trotuş) nr. 8.

Şcoala de vară -,,Să învăţăm cerul” ed. a II-a se va desfășura după următorul program:

ZIUA 1 – 18.08.2020

- ora 19:00 – 20:30 - Cerul de vară – Parte teoretică - constelaţii și obiecte deep-sky.

ZIUA 2 - 19.08.2020

- ora 18:00 – 19:00 – Observaţii solare – pe terasa Observatorului Astronomic şi în cupola pentru observaţii astronomice.

ZIUA 3 – 20.08.2020

- ora 21:30 – 23:00 - Observaţii astronomice - terasa Observatorului Astronomic și în cupola pentru observaţii astronomice.


Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, organizează

FESTIVALUL ȘTIINȚELOR
Ediția a - IV - a

Subunitatea VIVARIU

Lansăm astăzi ediția a IV-a în cadrul proiectului cultural „Festivalul Științelor”, sesiunea organizată pentru anul 2020 la subunitatea Vivariu, de Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău.

Anul acesta, evenimentul va fi organizat avându-se în vedere respectarea măsurilor de protecție sanitară impuse ca urmare a epidemiei cauzate de virusul SARS Cov 2.

Activitățile propuse publicului se vor desfășura zilnic între orele 1030-1430 (cu excepția zilelor de sâmbătă și luni) în perioada 4 august – 28 august 2020, la Vivariu (Str. Popa Șapcă nr. 3).

Workshop-ul organizat are tema „ARHITECȚII NATURII – Cuiburi” și va cuprinde observații asupra cuiburilor naturale ale păsărilor, precum și informații cu privire la forma, mărimea dar și materiale de construcție necesare pentru realizarea cuiburilor artificiale.

Participarea publicului la workshop:

  • se va face numai pe bază de programare;

  • activitățile din cadrul workshop-ului se vor desfășura pe durata a 60 minute;

  • zilnic vor fi organizate maxim 4 workshop-uri iar la fiecare sesiune poate participa 1 familie alcătuită din 3-5 persoane.


Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, organizează

FESTIVALUL ȘTIINȚELOR
Ediția a - IV - a

Proiectul cultural „Festivalul Științelor” a ajuns la a IV-a ediție anul acesta. Acest eveniment organizat de Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău s-a bucurat anual de aprecierea publicului deoarece conceptul presupune prezentarea informațiilor, machetelor și exponatelor autentice într-un cadru non-formal la workshop-urile organizate.

Anul acesta, „Festivalul Științelor”, va fi organizat avându-se în vedere respectarea măsurilor de protecție sanitară impuse ca urmare a epidemiei cauzate de virusul SARS Cov 2.

Activitățile din cadrul workshop-urilor vor fi organizate zilnic între 28 iulie – 28 august 2020 zilnic, cu excepția zilelor de sâmbătă și luni, între orele 1000-1300.

Ateliere de lucru vor fi organizate la Muzeul de Științele Naturii (Str. Aleea Parcului nr. 9) și vor aduce în fața publicului activități interactive cu următoarea tematică:

  • DINOZAURII – O LUME DISPĂRUTĂ;

  • MICRO ȘI MACRO ... VEGETAL;

  • ECO-PRACTICA.


În această secțiune vă ținem la curent cu activitățile care se vor desfășura în următoarele 15 de zile la:

  • Muzeul de Științele Naturii
  • Vivariu
  • Observatorul Astronomic „Victor Anestin”
  • Casa Memorială „Ion Borcea” - Racova

Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău este o instituție deschisă colaborărilor și ideilor inovative în domeniul nostru de activitate, iar parteneriate pe care le putem derula împreună acoperă o gamă largă de aspecte, de la expertiză științifică, la activități cultural-educative și de petrecere a timpului liber.

Vă așteptăm cu mare drag la activitățile noastre: vernisaje,  workshop-uri  și proiecte educaționale, observații astronomice și manifestări științifice.