Deschişi permanent pentru cunoaştere!
COMPLEXUL MUZEAL DE ŞTIINŢELE NATURII “ION BORCEA” BACĂU
Organizează:
Sesiunea de comunicări ştiinţifice
„Biologia şi dezvoltarea durabilă”
ediţia a XIX - a
care se va desfăşura ON-LINE în data de
2 decembrie 2021
Anul acesta continuăm tradiția organizării simpozionului nostru, de această dată în mediul virtual datorită contexului creat de criza sanitară mondială.
Simpozionul „Biologia şi dezvoltarea durabilă” este deja o tradiţie în viaţa ştiinţifică şi culturală a Bacăului, în acest an ajungând la ediţia a XIX – a.
În această ediție vom omagia două personalități importante ale învățământului superior băcăuan, foste cadre didactice la catedra de Biologie a Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău, pe Prof. univ. dr. Constantin Măzăreanu (1941-2005) la împlinirea a 80 ani de la naștere și pe Prof. univ. dr. Klaus Werner Battes (1943-2021) trecut de curând în lumea celor drepți.
Temele generale în cadrul cărora se vor desfăşura discuţiile sunt:
Diversitatea organismelor acvatice
Diversitatea organismelor terestre
Genetica si biotehnologii
Protecția mediului
Geologie și paleontologie
Muzeologie, muzeografie, proiecte și educatie muzeală
Astronomie.
Alături de specialiştii instituţiei noastre, vor fi prezenţi on-line specialişti în domenii ale științelor naturii, cercetători, muzeografi, doctori şi doctoranzi, precum şi profesori universitari din instituţii de prestigiu din ţară şi din Republica Moldova (Chișinău).
Ne vor onora cu prezenţa specialişti de frunte ai biologiei româneşti:
Prof. dr. Gogu Ghiorghiţă – membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă
Prof. Emerit dr. Ionel Andriescu – Universitatea “Al. I. Cuza” Iași
Simpozionul se va desfășura pe platforma ZOOM, după următorul program:
Joi – 2 Decembrie 2021
1000 – Deschiderea oficială a Simpozionului Ştiinţific “Biologia şi dezvoltarea durabilă”, ediţia a XIX – a
1100 – Plenum
1300-1400 – Pauză
1400-1700 – Prezentarea lucrărilor
1700-1800 – Încheierea manifestării – Concluzii.
Deschişi permanent pentru cunoaştere!
COMUNICAT DE PRESĂ
Observații Astronomice asupra Lunii
vineri 16 iulie 2021 în intervalul orar: 22:00 - 23:30.
Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău, vă invită la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” să participați la o sesiune de observații astronomice, vineri 16 iulie 2021 în intervalul orar: 22:00 - 23:30.
În condițiile în care cerul va fi senin, se vor face observații astronomice asupra Lunii cu telescopul Meade LX 850.
Important!!!
Accesul vizitatorilor, pentru a participa la observaţii, se va face restricţionat, conform reglementărilor în vigoare pe perioada stării de alertă, dat fiind contextul generat de prezenţa virusului Sars Cov 02. Drept urmare, pe terasa de observaţii vor avea acces maxim 10 persoane în acelaşi timp. Pentru a avea acces, persoanele trebuie să aibă temperatura sub 37,3 grade, să poarte mască pe toată perioada prezenţei în clădirea Observatorului Astronomic și să atingă cât mai puţine suprafeţe.
Vă așteptăm cu drag!
Prețul biletului pentru observații astronomice este de 3 lei.
Persoane de contact: Muzeografii Observatorului Astronomic.
Adresa: Str. Ion Ghelu Destelnica (fostă Trotuș) nr. 8, Bacău.
Telefon: 0234/513724
Cu deosebită consideraţie,
Manager,
Dr. Gabriela Gurău
Deschişi permanent pentru cunoaştere!
COMUNICAT DE PRESĂ
ȘCOALA DE VARĂ A MICULUI NATURALIST
EDIŢIA A II A - 27-29 iulie 2021
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” vă invită la Muzeul de Ştiinţele Naturii, să participaţi la „Şcoala de Vară a micului naturalist”, proiect ajuns la a II a ediţie.
Şcoala de Vară este un proiect adresat copiilor cu vârste cuprinse între 7-14 ani și își propune atragerea acestora către instituția muzeală prin implicarea lor în activități instructive și recreative specifice vârstei, caracteristice petrecerii timpului liber într-un mod util.
Proiectul include activităţi teoretice şi practice organizate în cadrul unor ateliere de lucru pe teme de cunoaștere a mediului înconjurător și a diversității lumii vii. Astfel, participanţii au oportunitatea de a consolida cunoştinţele dobândite în timpul școlii la disciplinele de cunoașterea mediului/biologie într-o atmosferă nonformală, recreativă.
Se doreşte crearea unui cadru de activitate stimulativ, în care copiii își pot dezvolta creativitatea, inventivitatea, spiritul de echipă și interesul pentru mediul înconjurător, cu formarea unui comportament ecologic.
Proiectul educațional se va desfășura în perioada 27-29 iulie 2021, la sediul Muzeului de Științele Naturii Bacău din Parcul Cancicov.
Școala de Vară este organizată în 3 ateliere de lucru (Din lumea plantelor, Trecut și prezent în lumea animală, EcoKids), cu următoarele activități:
Ziua 1 - 27.07.2021
Din lumea plantelor
Ziua 2 – 28.07.2021
Trecut și prezent în lumea animală
Ziua 3 – 28.07.2021
EcoKids
În perioada 27-29 iulie 2021, activitățile se vor desfășura zilnic între orele 1000 – 1300. Înscrierile se vor face pentru fiecare modul în funcție de opțiune.
Tariful de participare este de 20 lei/copil/zi.
Înscrierile se fac până la data de 23 iulie 2021, la telefon 0234/512006 .
Manager,
dr. Gabriela Gurău
Deschişi permanent pentru cunoaştere!
COMUNICAT DE PRESĂ
Școala de vară pentru adulți - „SĂ ÎNVĂȚĂM CERULˮ
ediția a III-a 2021
Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău, prin subunitatea Observatorul Astronomic „Victor Anestinˮ organizează în perioada 29.06 – 01.07.2021, Școala de vară pentru adulți, cu tema „Să învățăm cerulˮ - ediția a III-a.
Menținem produsul cultural inițiat în anul 2019 care este dedicat adulților interesați să dobândească cunoștințe de bază despre astronomie și configurația cerului. La finalul perioadei, participanții vor avea cunoștințe despre constelațiile cerului de vară, componentele Sistemul Solar și generalități despre Universul vizibil.
Pentru a participa, persoanele interesate se pot înscrie telefonic sau la sediul Observatorului Astronomic „Victor Anestinˮ din str. Ion Ghelu Destelnica (fostă Trotuș) nr. 8.
Școala de vară - ,,Să învățăm cerul” ed. a III-a 2021 se va desfășura după următorul program:
ZIUA 1 – 29.06.2021
ora 19:00 – 20:30 - Parte teoretică - Cerul de vară, constelații și obiecte deep-sky.
ZIUA 2 – 30.06.2021
ora 18:00 – 19:00 – Observații solare – pe terasa Observatorului Astronomic și în cupola pentru observații astronomice.
ZIUA 3 – 01.07.2021
ora 21:30 – 23:00 - Observații astronomice – pe terasa Observatorului Astronomic și în cupola pentru observații astronomice.
Toate activitățile se adresează adulților, iar observațiile astronomice se vor face doar dacă cerul va fi senin!
Taxa de participare: 20 lei/zi/participant.
Important!!!
Dat fiind contextul pandemiei generat de prezenţa virusului Sars Cov 2, accesul în interior, se va face restricționat, conform reglementărilor în vigoare. Pentru a avea acces, persoanele trebuie să aibă temperatura sub 37,5 grade, să poarte mască pe toată perioada prezenței în clădirea Observatorului Astronomic și să atingă cât mai puține suprafețe.
Vă așteptăm cu drag!
Pentru înscrieri vă așteptăm să ne contactați la:
Observatorul Astronomic, tel: 0234513724.
Persoane de contact: Muzeografii Observatorului Astronomic.
Cu deosebită considerație,
Manager,
dr. Gabriela Gurău
Deschişi permanent pentru cunoaştere!
FESTIVALUL ȘTIINȚELOR
Ediția a V-a
La Observatorul Astronomic
Proiectul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău - „Festivalul Științelor”, a fost gândit şi iniţiat special pentru publicul interesat de domeniul ştiinţelor naturii. La subunitatea Observatorul Astronomic, acest produs cultural interactiv aduce în faţa publicului workshop-uri pe teme de astronomie. Ideea unui astfel de eveniment a fost primită cu entuziasm de publicul țintă. Vizitatorii mai mari sau mai mici care au participat în ediţiile anterioare, au fost încântați de materialele și machetele prezentate într-un cadru nonformal la workshop-urile organizate.
În perioada 22 iunie - 24 iunie 2021, vă invităm, din nou, să participați la acest eveniment la Observatorul Astronomic! Activitățile din cadrul workshop-urilor se vor desfășura zilnic pe bază de programare între orele 9.00-15.00.
Taxa de participare/persoană: 10 lei (include ambele workshop-uri).
În cadrul work-shop-urilor se vor desfășura activități demonstrative cu următoarele teme:
SISTEMUL SOLAR ȘI PLANETA PĂMÂNT (30 de minute)
Prezentarea Sistemului Solar și caracteristicilor planetei Pământ: orbită, structura internă, formarea anotimpurilor, asemănări și deosebiri față de celelalte planete, etc.
CERUL DE VARĂ LA OBSERVATORUL ASTRONOMIC (30 de minute)
Prezentarea constelațiilor care se văd pe cerul de vară cu ajutorul Hărții Mobile a cerului și a Globului Constelațiilor, precum și explicarea modului de identificare a constelațiilor pe bolta cerească.
Pentru programări ne puteţi contacta la numărul de telefon:
0234/513724 – Observatorul Astronomic „Victor Anestin”
Activităţile vor fi organizate cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară impuse de prezenţa virusului Sars Cov 02.
Vă așteptăm cu drag!
Manager,
dr. Gabriela Gurău
Deschişi permanent pentru cunoaştere!
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău
organizează Festivalul Științelor - ediția a V-a
Subunitatea VIVARIU
Proiectul cultural „Festivalul Științelor” ediția a V-a, eveniment organizat de Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău la subunitatea Vivariu.
Anul acesta, evenimentul va fi organizat avându-se în vedere respectarea măsurilor de protecție sanitară impuse ca urmare a epidemiei cauzate de virusul SARS Cov 2.
Activitățile propuse publicului se vor desfășura zilnic, în perioada 15 – 18 iunie 2021, la subunitatea Vivariu (Str. Popa Șapcă nr. 3).
Atelierul de lucru organizat are tema „ARHITECȚII NATURII – Cuiburi” și va cuprinde observații asupra cuiburilor naturale ale păsărilor, precum și informații cu privire la forma, mărimea și materiale de construcție necesare pentru realizarea cuiburilor artificiale.
Participarea publicului la atelierul de lucru:
Programările se vor realiza la numărul de telefon:
0234/535564 – VIVARIU
Taxa de participare: 5,00 lei/persoană/zi
Participanții la activități vor putea vizita și expozițiile deschise la Vivariu.
Activitatea se adresează elevilor între 6 și 18 ani, însoțiți de cadre didactice.
Important!!!!!
Accesul vizitatorilor se va face restricționat, conform reglementărilor în vigoare pe perioada stării de alertă, dat fiind contextul generat de prezenta virusului SARS-CoV-2. Pentru a avea acces, persoanele trebuie să aibă temperatura sub 37,3 °C.
Vă aşteptăm!
Manager,
dr. Gabriela Gurău
Deschişi permanent pentru cunoaştere!
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, organizează
FESTIVALUL ȘTIINȚELOR
Ediția V
Produsul cultural „Festivalul Științelor” a ajuns la a V-a ediție anul acesta. Acest eveniment organizat de Complexul Muzeal de Științele „Ion Borcea” Bacău s-a bucurat anual de aprecierea publicului deoarece conceptul presupune prezentarea informațiilor, machetelor și exponatelor autentice într-un cadru non-formal la work-shop-urile organizate.
Anul acesta, „Festivalul Științelor”, va fi organizat avându-se în vedere respectarea măsurilor de protecție sanitară impuse ca urmare a epidemiei declanșante de virusul SARS Cov 2.
Activitățile din cadrul work-shop-urilor vor fi organizate în perioada 22 – 24 iunie 2021 zilnic, între orele 9:00 – 15:00.
Ateliere de lucru vor fi organizate la Muzeul de Științele Naturii și vor aduce în fața publicului activități interactive cu următoarea tematică:
Pentru programări ne puteți contacta la numerele de telefon:
0234/512006 – Muzeul de Științele Naturii.
Taxa de participare: 15 lei/persoană/zi.
Activitatea se adresează elevilor între 6 și 18 ani, însoțiți de cadre didactice.
Participanții la activități vor putea vizita și expozițiile deschise la Muzeul de Științele Naturii.
Important!!!!!
Accesul vizitatorilor se va face restricţionat, conform reglementărilor în vigoare pe perioada stării de alertă, dat fiind contextul generat de prezenţa virusului SARS-CoV-2. Pentru a avea acces, persoanele trebuie să aibă temperatura sub 37,3 °C.
Vă aşteptăm!
Manager,
dr. Gabriela Gurău
Deschişi permanent pentru cunoaştere!
COMUNICAT DE PRESĂ
„Noaptea Muzeelor 2021”
la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău
Ediția a XVII-a
Sâmbătă, 12 iunie 2021
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” invită publicul băcăuan să participe în noaptea de 12 iunie 2021 la cea de-a XVII-a ediţie a Manifestării „NOAPTEA MUZEELOR”, care se va desfășura la două dintre subunitățile noastre: Muzeul de Științele Naturii și Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, între orele 18:00-01:00 (01:00 fiind ora de intrare a ultimului vizitator).
Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 17-a ediție. Muzee și instituții culturale din zeci de țări europene și nu numai își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte. Evenimentul este sărbătorit anul acesta, în multe țări din Europa, în data de 3 iulie. Din cauza contextului generat de prezenţa virusului SARS-CoV-2, unele țări au stabilit date diferite de organizare care țin cont de evoluția diferită a situației sanitare din fiecare stat în parte și de măsurile propuse pentru sectorul cultural. Este și motivul pentru care Rețeaua Națională a Muzeelor din România a ales, în premieră, să propună o dată diferită față de cea oficială – 12 iunie 2021.
În cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, evenimentul Noaptea Muzeelor, este sărbătorit în fiecare an, începând din 2007.
Între orele 18:00-01:00 (01:00 fiind ora de intrare a ultimului vizitator), vor fi organizate diverse activităţi la sediul celor două subunități mai sus menționate.
Astfel, la Muzeul de Științele Naturii, vor fi deschise spre vizitare următoarele expoziţii:
Expoziţiile permanente:
Expoziţiile temporare:
Cu ocazia Nopţii Muzeelor, în premieră va fi disponibilă pentru public Fotoexpoziția „Rarități floristice și faunistice din ținutul Neamțului” realizată de muzeograf dr. Emilian Pricop de la Muzeul de Științe Naturale Piatra Neamț din cadrul Complexului Muzeal Național Neamț.
La Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, pot fi vizitate:
- Expoziţia permanentă „Universul – de la Pământ la stele”, cu următoarele teme: „Sistemul solar”, „Astronautica”, „Grupuri stelare”, „Evoluţie stelară”, „Forma şi evoluţia Universului” şi expoziţia temporară: „Astronomia în Antichitate”.
Dacă vremea o va permite, publicul va avea acces și pe terasa circulară a Observatorului Astronomic de unde doritorii vor putea admira panorama Bacăului noaptea.
Important!!!!!
Accesul vizitatorilor se va face restricţionat, conform reglementărilor în vigoare pe perioada stării de alertă, dat fiind contextul generat de prezenţa virusului SARS-CoV-2. Pentru a avea acces, persoanele trebuie să aibă temperatura sub 37,3 °C şi să poarte mască pe toată perioada prezenţei în incinta spaţiilor expoziţionale. Numărul maxim de vizitatori într-o sală de expoziție va fi de 5 persoane. Trebuie păstrată distanța de siguranță de minimum 2 m atât între vizitatori precum și între aceştia şi personalul muzeului.
De asemenea, se va respecta circuitul de vizitare indicat de organizatori.
Cu ocazia acestui eveniment intrarea este gratuită!
Vă aşteptăm!
Manager,
dr. Gabriela Gurău
Deschişi permanent pentru cunoaştere!
COMUNICAT DE PRESĂ
Eclipsa inelară de Soare
Prima eclipsă de Soare din anul 2021 - 10 iunie 2021
În Bacău, eclipsa va începe la ora 1343, va atinge maximul la ora 1406 iar sfârșitul eclipsei va fi la ora 1429.
Cu această ocazie, dacă cerul va fi senin, Complexul Muzeal de Științele Naturii “Ion Borcea” Bacău, invită publicul la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” joi 10.06.2021, între orele 1330 – 1500 pentru a observa desfășurarea evenimentului.
Eclipsele de Soare se produc atunci când cele trei corpuri cerești, Pământul, Luna (aflată în faza de Lună nouă) și Soarele, sunt aliniate. În funcție de gradul de acoperire a discului Soarelui de către umbra Lunii, acestea pot fi totale, parțiale sau inelare.
Eclipsa de Soare din 10 iunie 2021 este una inelară, deoarece Luna fiind la o distanță mai mare de Pământ decât media, respectiv 404234 km, discul Lunii nu este îndeajuns de mare încât să acopere complet discul Soarelui. Faza maximă a eclipsei (când va fi văzută ca o eclipsă inelară), va fi vizibilă în nordul Canadei, Groenlanda și Rusia. Faza parțială a eclipsei va putea fi văzută în nordul Americii de Nord, Europei și Asiei.
Pe 10 iunie 2021, din jumătatea de nord a României se va putea vedea o eclipsă parțială de Soare, cu acoperire foarte mică a Soarelui de către Lună. Pe teritoriul României, eclipsa începe mai devreme în vestul și nord-vestul țării pentru că aceea este direcția din care vine umbra Lunii pe glob.
În Bacău, faza parțială a eclipsei va avea magnitudinea maximă de 0.04, Soarele fiind acoperit în proporție de 0,4%. Începutul eclipsei va avea loc la ora 1343, maximul la ora 1406 iar sfârșitul eclipsei la ora 1429.
Atenție!!! Nu încercați să vedeți eclipsa folosind metode improvizate, ci numai cu filtre solare speciale!
Important!!!!
Accesul vizitatorilor, pentru a participa la observații, se va face restricționat, conform reglementărilor în vigoare pe perioada stării de alertă, dat fiind contextul generat de prezența virusului Sars Cov 02. Pentru a avea acces, persoanele trebuie să aibă temperatura sub 37,3 grade, să poarte mască pe toată perioada prezenței în clădirea Observatorului Astronomic și să atingă cât mai puține suprafețe.
Persoane de contact: Muzeografii Observatorului Astronomic.
Telefon: 0234/513724
Vă așteptăm cu drag!
Manager,
Dr. Gabriela Gurău
Deschişi permanent pentru cunoaştere!
14 MAI 2021
ZIUA COMPLEXULUI MUZEAL
DE ŞTIINŢELE NATURII „ION BORCEA” BACĂU
Sărbătorim în data de 14 mai 2021 Ziua Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău. Se împlinesc 28 de ani de când instituţia poartă pe frontispiciu numele marelui biolog ION BORCEA şi 63 de ani de la apariţia primelor preocupări de ştiinţele naturii pe meleaguri băcăuane (în anul 1958 a fost angajat primul specialist biolog în cadrul Muzeului Regional Bacău).
Începând de vineri 14 mai 2021, „Grădina Senzorială” din curtea Muzeului de Ştiinţele Naturii Bacău, va fi deschisă pentru publicul interesat, ca parte a turului complet de vizitare. Este un proiect implementat în anii 2020-2021 şi finanţat de Consiliul Judeţean Bacău.
Important!!!!
Accesul vizitatorilor se va face restricţionat, conform reglementărilor în vigoare pe perioada stării de alertă, dat fiind contextul generat de prezenţa virusului Sars Cov 02. Pentru a avea acces, persoanele trebuie să aibă temperatura sub 37,3 grade, să poarte mască pe toată perioada prezenţei la Muzeul de Ştiinţele Naturii Bacău.
Grădina Senzorială oferă vizitatorilor ocazia de a admira o colecţie de plante ornamentale care cuprinde cca. 150 de taxoni, care îmbogăţesc colecţiile de plante vii ale Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău. Grădina reprezintă un loc destinat învăţării dar şi relaxării deopotrivă prin diversitatea şi modul de expunere a unor specii de plante cu valoare ornamentală. Aşadar, rolul grădinii senzoriale este de a te relaxa și încânta, iar acest lucru se poate întâmpla doar prin stimularea simțurilor.
Curtea muzeului s-a transformat într-o Grădină senzorială, care oferă vizitatorilor ocazia de a admira specii care să le încânte simţurile. Cei ce ne vor păşi pragul, vor avea ocazia să-şi testeze simţul mirosului în preajma rondului cu plante aromatice. Simţul auzului, simţul tactil dar şi simţul văzului vor fi încântate de prezenţa mai multor module interactive dar şi de prezenţa rondurilor cu plante vii dedicate fiecăruia dintre simţurile vizate. De asemenea a fost amenajată o alee senzorială, spaţiu unde vizitatorii pot să testeze anumite materiale provenite din natură, dar şi din mediul antropic. Proiectul a vizat şi construirea unui gard care să creeze un context prietenos pentru vizitatorii noştri.
Grădina muzeului dispune acum de spaţii dedicate expoziţiilor în aer liber, acestea fiind necesare mai ales în contextul existent, când activităţile în spaţii închise au fost restricţionate.
Circuitul grădinii include un rond conceput pentru simţul vizual, unde vizitatorii pot remarca frumusețea si delicateţea florilor. Speciile de plante sunt grupate astfel încât acestea să asigure un decor eşalonat din primăvară până în toamnă. Începând din primăvară, pot fi admirate diferite soiuri de lalele (Tulipa sp.), zambile (Hyacinthus sp.), narcise (Narcissus sp.), brânduşe (Crocus sp.) şi ghiocei (Galanthus sp.), care cuceresc prin simplitatea, forma lor grațioasă și culorile puternice.
În rondul vizual sunt prezentaţi şi diferiți arbuşti şi arbori decorativi prin habitus şi frunziş: arţar roşu japonez (Acer palmatum 'Skeeter's Broom'), tuia aurie (Thuja orientntalis 'Aurea Nana'), tuia globulară (Thuja occidentalis 'Tiny Timm', Thuja occidentalis var. danica) şi tuia Smaragd (Thuja occidentalis 'Smaragd').
În sezonul estival, vizitatorii sunt invitaţi să admire diferite aranjamente florale multicolore, formate din trandafiri copăcel (Rosa sp.), trandafiri pitici (Rosa sp.), crini (Lilium sp.), potentile (Dasiphora sp.), anemone (Anemone) şi plante anuale.
Toamna, vizitatorii se pot bucura de florile spectaculoase ce înfloresc în acest sezon, diferite soiuri de crizanteme/tufănele (Chrysanthemum sp.), dalii (Dahlia sp.) şi steluţe de toamnă (Aster sp.), care surprind prin diversitatea cromatică şi prin frumuseţea lor deosebită.
Apa poate fi un instrument minunat în accentuarea anumitor zone și în creionarea unei atmosfere memorabile. Astfel, o putem auzi atunci când e prezentă sub forma unei cascade, poate fi simțită dacă stropește sau dacă se află într-o fântâniță sau bazin în care o poți atinge, poate fi văzută în oricare din formele în care este proiectată și poate stimula chiar și simțul olfactiv dacă este folosită în combinație cu diverse plante sau materiale. Plantele de la nivelul stâncăriei din spatele cascadei, cât și cele din interiorul rondului destinat pipăitului, ne oferă posibilitatea de a testa de la o senzație fină de catifea pe care o simțim la atingerea unor frunze, la senzația răcoroasă a ierbii grase sau a mușchilor printre degete, până la frunzele aspre și înțepătoare cum sunt cele ale coniferelor.
În cadrul rondului olfactiv al grădinii senzoriale, plantele prezente în spațiul expozițional se remarcă prin multiplele lor însușiri, precum mireasma, culoarea și polenul, atrăgând astfel diverse insecte, printre care se numără fluturii și albinele polenizatoare, constituindu-se astfel un microhabitat propice pentru observație și relaxare. Alături de frunzele decorative sau culorile atractive ale petalelor, plante din acest rond, ca lavanda (Lavandula angustifolia, Lavandula angustifolia 'Rosea'), menta (Mentha sp.), menta pisicii (Nepeta sp.), capătă o semnificație specială prin potențialul lor de a degaja uleiuri volatile care se lasă descoperite treptat, ca într-o simfonie a cunoașterii la nivel senzorial.
Parcurgând acest rond, indiferent dacă este primăvară, vară sau toamnă, oaspeții Muzeului se pot delecta cu această sinestezie (îmbinare de senzații diferite) și își pot găsi starea de bine în prezența plantelor cu flori delicate aflate atât spre exteriorul rondului, cât și în ghivece decorative cu formă de cupă. Pot fi enumerate specii de plante ornamentale precum: zambile Hyacinthus 'Blue jaquet' (Zambilă indigo), Hyacinthus 'Gipsy Queen' (Zambilă oranj), Hyacinthus 'Jan Bos' (Zambilă roșie), Hyacinthus 'Pink Surprise' (Zambilă roz), Hyacinthus 'Red Blended' (Zambilă roșie), Hyacinthus 'Woodstok' (Zambilă purpurie), narcise (Narcissus 'Cherfulness', Narcissus 'Petit four', Narcissus 'Tahiti', Narcissus 'Tricolett' ), petunii (Petunia sp.), crăițe (Tagetes patula), dar și plante aromatice Artemisia schmidtiana 'Nana Atraction', Lavandula angustifolia 'Rosea' (Lavandă), Mentha sp. (Mentă), Nepeta sp. (Menta pisicii). În mijlocul rondului tronează un exemplar de molid canadian (Picea glauca) cu acele sale scurte și dense, aflat în compania altor plante, precum ceapa decorativă (Allium 'Gladiator', Allium 'Globemaster').
Cunoscute mai mult pentru utilizările lor medicinale, menta, lavanda sau roinița vor capta, cu siguranță, atenția publicului prin parfumul emanat de frunze și flori, oferind o stare specială de liniște și de întoarcere spre sine, care va îndemna la noi vizite în acest spațiu privilegiat.
Rondul destinat auzului începe să prindă și el contur. Desigur, suntem la început, plantele trebuie să mai crească puțin pentru a putea auzi acel foșnet care vine în completare cu zumzetul insectelor și clopoțeii din copacul de lângă rond. În grădina senzorială totul este studiat cu înțelepciune și meticulozitate. Nu numai plante și flori, ci și umbră și lumină, mirosuri și culori, gusturi și sunete.
Grădina senzorială este benefică pentru toată lumea, deoarece ne poate stimula simțurile și relaxa mintea cu beneficii semnificative pentru corp. Obținerea unui spațiu de relaxare înconjurat de flori, plante, mirosuri plăcute și sunete nu poate reprezenta decât un pas înainte spre dorința de a restabili contactul cu natura. Și acest lucru este întotdeauna bun.
De asemenea, laturile perimetrului grădinii senzoriale sunt decorate cu specii de plante ornamentale urcătoare, precum Clematis 'Hagley Hibrid', Clematis montana 'Tetrarose', Wisteria sinensis 'Prolific', Wisteria floribunda 'Rosea', Lonicera japonica 'Halliana', Campsis radicans 'Flamenco' (Trompeta cățărătoare roșie) care întregesc spațiul expozițional, conferindu-i impresia de tot unitar.
Vă aşteptăm să ne vizitaţi şi să vă relaxaţi!
Cu deosebită consideraţie,
Manager,
Dr. Gabriela Gurău
În această secțiune vă ținem la curent cu activitățile care se vor desfășura în următoarele 15 de zile la:
Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău este o instituție deschisă colaborărilor și ideilor inovative în domeniul nostru de activitate, iar parteneriate pe care le putem derula împreună acoperă o gamă largă de aspecte, de la expertiză științifică, la activități cultural-educative și de petrecere a timpului liber.