Deschişi permanent pentru cunoaştere!
Conjuncţie Jupiter - Saturn 21 decembrie 2020
Specialiștii Complexului Muzeal de Stiintele Naturii "Ion Borcea" Bacău - subunitatea Observatorul Astronomic "Victor Anestin", transmit informații despre Conjuncţia Jupiter - Saturn din data de 21 decembrie 2020.
În ziua solstiţiului de iarnă, atunci când începe iarna astronomică, în data de 21 decembrie 2020 se va produce un fenomen astronomic rar: conjuncţia Jupiter - Saturn. Această apropiere aparentă a planetelor Jupiter şi Saturn se repetă la 20 de ani. Un eveniment astronomic asemănător cu cel din 21 decembrie 2020 (o conjuncţie foarte apropiată), a avut loc acum 397 de ani, în anul 1623 dar a fost dificil de observat.
În 21 decembrie dacă cerul va fi senin, privind spre orizontul sud - vestic cu ochiul liber la scurt timp după apusul Soarelui, cele două planete se vor observa ca un singur astru. Planetele vor fi separate doar de 6 minute arc (0,1°). Folosind un instrument astronomic vom fi cu adevărat surprinşi: cele două planete se vor afla în același câmp vizual. Vom observa discurile celor două planete şi cei mai mari sateliţi naturali ai acestora.
În data de 21 decembrie 2020, în Bacău, Soarele apune la ora 16:27. Pentru a observa această conjuncție trebuie să găsim un loc cu un orizont sud - vestic cât mai liber. La o oră de la apusul Soarelui, planetele Jupiter şi Saturn se vor afla la doar 15° deasupra orizontului. O astfel de conjuncție se produce foarte rar, datorită perioadelor necesare celor două planete pentru a orbită în jurul Soarelui. Planeta Saturn finalizează mai lent o orbită în jurul Soarelui în 29,5 ani tereștri, iar planeta Jupiter, mai rapid, în 12 ani. Următoarea conjuncție la fel de apropiată ca cea de anul acesta va avea loc în anul 2080.
Cer senin și multă sănătate!
Persoane de contact : muzeografii Observatorului Astronomic Bacău.
Adresa : Ion Ghelu Destelnica, nr. 8, Bacău.
Telefon : 0234 / 513724
Deschişi permanent pentru cunoaştere!
COMPLEXUL MUZEAL DE ŞTIINŢELE NATURII “ION BORCEA” BACĂU
Organizează:
Sesiunea de comunicări ştiinţifice
„Biologia şi dezvoltarea durabilă”
ediţia a XVIII - a
care se va desfăşura ON-LINE în data de
3 decembrie 2020
Continuăm şi în acest an tradiția organizării simpozionului nostru, de această dată în mediul virtual din cauza contextului creat de criza sanitară mondială.
Simpozionul „Biologia şi dezvoltarea durabilă” este cunoscut ca un reper în viaţa ştiinţifică şi culturală a Bacăului, în acest an ajungând la Ediţia a XVIII – a.
Această ediție este specială nu doar prin modul de desfășurare, dar mai ales prin faptul că comemorează o personalitate marcantă a biologiei românești, pe Prof. univ. dr. Constantin Toma – membru al Academiei Române (1935-2020) trecut de curând în lumea celor drepți.
Temele generale în cadrul cărora se vor desfăşura discuţiile sunt:
Diversitatea organismelor acvatice
Diversitatea organismelor terestre
Genetica si biotehnologii
Protecția mediului
Geologie și paleontologie
Muzeologie, muzeografie, proiecte și educaţie muzeală
Astronomie.
Alături de specialiştii instituţiei noastre, vor fi prezenţi on-line specialişti în biologie, cercetători, muzeografi, doctori şi doctoranzi, precum şi profesori universitari din instituţii de prestigiu din ţară (București, Iaşi) şi din Republica Moldova (Chișinău).
Ne vor onora cu prezenţa specialişti de frunte ai biologiei româneşti:
Prof. Emerit dr. Gheorghe Mustață - Universitatea “Al. I. Cuza” Iași, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă;
Prof. dr. Gogu Ghiorghiţă – preşedinte al filialei Piatra Neamţ al Academiei Oamenilor de Ştiinţă;
Prof. Emerit dr. Ionel Andriescu – Universitatea “Al. I. Cuza” Iași.
Simpozionul se va desfășura pe platforma ZOOM, după următorul program:
Joi – 3 Decembrie 2020
1030 – Deschiderea oficială a Simpozionului Ştiinţific “Biologia şi dezvoltarea durabilă”, ediţia a XVIII – a
1130 – Plenum
1300-1400 – Pauză
1400-1700 – Prezentarea lucrărilor
1700-1800 – Încheierea manifestării – Concluzii
Deschişi permanent pentru cunoaştere!
„Noaptea Europeană a Muzeelor 2020 - ONLINE”
la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău
Ediția a XVI-a, sâmbătă - 14 noiembrie 2020
Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, la manifestare participând în prezent toate ţările membre ale Consiliului Europei.
În cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, Noaptea Europeană a Muzeelor este sărbătorită în fiecare an, începând din 2008.
Întrucât anul acesta evenimentul s-a mutat în mediul virtual, publicul larg este invitat să vizioneze între orele 1800 şi 2200, pe paginile de Facebook: Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Ion Borcea, Muzeul de Stiintele Naturii Bacau şi Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacau, „Gala filmului ştiinţific”, unde vor fi postate filme documentare având drept subiect natura. Vom prezenta și o retrospectivă în fotografii a acestei manifestări la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” (2008 – 2019).
De asemenea, invităm publicul larg, să vizioneze (în acelaşi interval orar 1800 – 2200) pe canalul nostru de Youtube intitulat: Complexul Muzeal Ion Borcea Bacau, scurte prezentări ale expoziţiilor permanente deschise pentru publicul larg la Muzeul de Ştiinţele Naturii, Vivariu, Casa Memorială „Ion Borcea” şi Observatorul Astronomic „Victor Anestin”, dar şi un material digital rezultat în urma colaborării dintre specialiștii noștri, elevi și cadre didactice de la Colegiul „N. V. Karpen” Bacău, intitulat: „Tinerii exploratori ai peşterii din muzeul bacauan”.
Pe site-ul http://observatorulastronomicbacau.ro, al Observatorului Astronomic „Victor Anestin” va fi disponibil şi un tur virtual de vizitare a expoziţiei permanente, urmând link-ul: http://observatorulastronomicbacau.ro/tur-virtual/.
Evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor a fost organizat, începând din anul 2005, în noaptea de sâmbătă cea mai apropiată de data de 18 mai, dată adoptată de ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor). Anul acesta evenimentul a fost mutat în data de 14 noiembrie 2020 datorită contextului pandemic în care ne aflăm cu toții.
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) a propus anul acesta două proiecte digitale dedicate muzeelor. Unul dintre acestea este proiectul „Dacă n-ar fi, nu s-ar povesti”, care conţine 16 filme documentare de scurt-metraj despre poveştile neştiute a nu mai puţin de zece muzee din Bucureşti şi Ilfov şi a altor şase muzee din Iaşi, Bacău, Piatra-Neamţ, Buzău şi Vaslui. Întreaga serie de video-documentare poate fi vizionată pe canalele de Social Media ale postului Radio Europa FM, Noaptea Muzeelor şi RNMR.
Cel de-al doilea proiect digital intitulat „Animaţii, puzzle, investigaţii... vino şi joacă-te cu colecţiile la muzeu!”, îşi propune să valorifice şi să prezinte în cele mai creative moduri colecţiile muzeale, printr-o perspectivă inovatoare, lipsită de clişee şi preconcepţii. Astfel, specialiștii noștri au colaborat cu elevi și cadre didactice de la Colegiul „N. V. Karpen” Bacău și de la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Bacău în vederea realizării a două proiecte digitale care să valorifice patrimoniul Muzeului de Științele Naturii: „Tinerii exploratori ai peșterii din muzeul băcăuan” și „Povestea dropiei continuă...”.
Vă mulțumim pentru că ne sunteți alături!
Deschişi permanent pentru cunoaştere!
Ziua Astronomiei - 26 septembrie 2020
Ziua Astronomiei a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1973, în California, atunci când astronomul amator Doug Berger, președintele de atunci al Asociației Astronomice din California de Nord, a decis ca, în loc să invite oamenii la observații într-o locație cât mai îndepărtată de luminile orașului, să aducă comunitatea astronomilor, cu tot cu aparatură, în mijlocul orașului, astfel încât mii de oameni ce nu mai priviseră niciodată printr-un instrument astronomic, să poată admira minunile bolții cerești. Pentru că această idee a fost atât de apreciată de-a lungul timpului, începând cu anul 2007 Ziua Astronomiei se sărbătorește de două ori pe an.
Cu această ocazie, invităm publicul la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” din Bacău, sâmbătă 26 septembrie 2020, între orele 08:00 - 16:00 pentru a vizita expoziția permanentă „Universul – De la Pământ la Stele” și expoziția temporară „Astronomia în antichitate”.
Vizitarea expozițiilor va fi gratuită.
Important!!!!
Accesul vizitatorilor, pentru a participa la observaţii, se va face restricţionat, conform reglementărilor în vigoare pe perioada stării de alertă, dat fiind contextul generat de prezenţa virusului Sars Cov 02. Pentru a avea acces, persoanele trebuie aibă temperatura sub 37,3 grade, să poarte mască pe toată perioada prezenţei în clădirea Observatorului Astronomic și să atingă cât mai puţine suprafeţe.
Persoane de contact: Muzeografii Observatorului Astronomic.
Telefon: 0234/513724
Vă așteptăm cu drag!.
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, organizează
Şcoala de vară pentru adulţi: „Să învăţăm cerulˮ - ediţia a II-a 2020.
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău prin subunitatea Observatorul Astronomic „Victor Anestinˮ organizează în perioada 18.08.2020 – 20.08.2020, Şcoala de vară pentru adulţi cu tema „Să învăţăm cerulˮ - ediţia a II-a 2020.
Menţinem produsul cultural iniţiat în anul 2019 care este dedicat adulţilor interesaţi să dobândească cunoștinţe de bază cu privire la configuraţia cerului. La finalul perioadei, participanţii vor avea cunoștinţe cu privire la cerul de vară, constelaţii, dar și elemente generale cu privire la Sistemul Solar şi structura acestuia.
Persoanele interesate vor completa fișa de înscriere, o vor trimite pe adresa de e-mail planetariu_bacau@yahoo.com, sau ne vor contacta la sediul Observatorului Astronomic „Victor Anestinˮ din str. Ion Ghelu Destelnica (fostă Trotuş) nr. 8.
Şcoala de vară -,,Să învăţăm cerul” ed. a II-a se va desfășura după următorul program:
ZIUA 1 – 18.08.2020
- ora 19:00 – 20:30 - Cerul de vară – Parte teoretică - constelaţii și obiecte deep-sky.
ZIUA 2 - 19.08.2020
- ora 18:00 – 19:00 – Observaţii solare – pe terasa Observatorului Astronomic şi în cupola pentru observaţii astronomice.
ZIUA 3 – 20.08.2020
- ora 21:30 – 23:00 - Observaţii astronomice - terasa Observatorului Astronomic și în cupola pentru observaţii astronomice.
Important!!!!
Accesul vizitatorilor, pentru a participa la observaţii, se va face restricţionat, conform reglementărilor în vigoare pe perioada stării de alertă, dat fiind contextul generat de prezenţa virusului Sars Cov 02. Drept urmare, la platforma de observaţii vor avea acces maxim 5 persoane în acelaşi timp. Pentru a avea acces, persoanele trebuie aibă temperatura sub 37,3 grade, să poarte mască pe toată perioada prezenţei în clădirea Observatorului Astronomic și să atingă cât mai puţine suprafeţe.
Toate activităţile se adresează adulţilor, iar observaţiile astronomice se vor face doar dacă cerul va fi senin!
Taxa de participare: 10 lei /zi / participant.
Vă așteptăm cu drag!
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, organizează
FESTIVALUL ȘTIINȚELOR
Ediția a - IV - a
Subunitatea VIVARIU
Lansăm astăzi ediția a IV-a în cadrul proiectului cultural „Festivalul Științelor”, sesiunea organizată pentru anul 2020 la subunitatea Vivariu, de Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău.
Anul acesta, evenimentul va fi organizat avându-se în vedere respectarea măsurilor de protecție sanitară impuse ca urmare a epidemiei cauzate de virusul SARS Cov 2.
Activitățile propuse publicului se vor desfășura zilnic între orele 1030-1430 (cu excepția zilelor de sâmbătă și luni) în perioada 4 august – 28 august 2020, la Vivariu (Str. Popa Șapcă nr. 3).
Workshop-ul organizat are tema „ARHITECȚII NATURII – Cuiburi” și va cuprinde observații asupra cuiburilor naturale ale păsărilor, precum și informații cu privire la forma, mărimea dar și materiale de construcție necesare pentru realizarea cuiburilor artificiale.
Participarea publicului la workshop:
se va face numai pe bază de programare;
activitățile din cadrul workshop-ului se vor desfășura pe durata a 60 minute;
zilnic vor fi organizate maxim 4 workshop-uri iar la fiecare sesiune poate participa 1 familie alcătuită din 3-5 persoane.
Programările se vor realiza la numărul de telefon:
0234/535564 – VIVARIU
Taxa de participare: 5 lei/persoană/workshop
Important!!!!
Accesul vizitatorilor, pentru a participa la workshop, se va face restricţionat, conform reglementărilor în vigoare pe perioada stării de alertă, dat fiind contextul generat de prezenţa virusului Sars Cov 2. Pentru a avea acces, persoanele trebuie să aibă temperatura sub 37,3 grade, să poarte mască pe toată perioada prezenţei în clădirea Vivariului, să evite atingerea suprafețelor.
Vă aşteptăm!
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, organizează
FESTIVALUL ȘTIINȚELOR
Ediția a - IV - a
Proiectul cultural „Festivalul Științelor” a ajuns la a IV-a ediție anul acesta. Acest eveniment organizat de Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău s-a bucurat anual de aprecierea publicului deoarece conceptul presupune prezentarea informațiilor, machetelor și exponatelor autentice într-un cadru non-formal la workshop-urile organizate.
Anul acesta, „Festivalul Științelor”, va fi organizat avându-se în vedere respectarea măsurilor de protecție sanitară impuse ca urmare a epidemiei cauzate de virusul SARS Cov 2.
Activitățile din cadrul workshop-urilor vor fi organizate zilnic între 28 iulie – 28 august 2020 zilnic, cu excepția zilelor de sâmbătă și luni, între orele 1000-1300.
Ateliere de lucru vor fi organizate la Muzeul de Științele Naturii (Str. Aleea Parcului nr. 9) și vor aduce în fața publicului activități interactive cu următoarea tematică:
DINOZAURII – O LUME DISPĂRUTĂ;
MICRO ȘI MACRO ... VEGETAL;
ECO-PRACTICA.
Activitățile reunite sub tema „DINOZAURII – O LUME DISPĂRUTĂ” cuprind observații asupra unor fosile autentice din colecția de paleontologie a Muzeului de Științele Naturii Bacău; jocuri interactive (etapele prin care o fosilă ajunge exponat în muzeu, „Descoperă exponatul!”); atelier de creație - pictarea unor replici ale unor fosile (trilobiți, figurine cu dinozauri sau dinți fosili).
În cadrul workshop-ului „MICRO ȘI MACRO ... VEGETAL” vor fi abordate două teme:
Plante medicinale și aromatice: prezentări multimedia privind diversitatea și importanța plantelor medicinale și aromatice; observații microscopice ale unor secțiuni prin diferite organe ale plantelor.
Cum se face un ierbar?: prezentarea etapelor realizării unui ierbar tematic; activitate practică de realizare a unor coli de ierbar cu plante vasculare reprezentative din flora României.
Workshop-ul „ECO-PRACTICA” cuprinde demonstrații ale unor fenomene fizice și chimice de care depinde viața plantelor și a animalelor prezentate într-o manieră distractivă. De asemenea, în cadrul atelierului vor fi desfășurate și activități practice: confecționarea unui filtru pentru purificarea apei și realizare de obiecte utile din materiale reciclabile.
Participarea la activitățile desfășurate în cadrul evenimentului „Festivalul Științelor” se va face numai pe bază de programare.
În cadrul fiecărei teme vor fi organizate activități pentru un număr de 2 familii alcătuite din 3-5 persoane, asigurându-se astfel distanțarea între persoane. Familiile participante vor trece succesiv pe la toate workshop-urile, obiectele utilizate fiind dezinfectate în pauzele dintre activităţi.
Programările se vor realiza la numărul de telefon:
0234/512006 – Muzeul de Științele Naturii
Taxa de participare: 15 lei/persoană/zi (taxa include cele 3 workshop-uri).
Pentru fiecare workshop:
- numărul maxim de participanți va fi de 2 familii a câte 5 persoane;
- numărul minim de participanți va fi 1 familie de 3 persoane.
Participanții la activități vor putea vizita și expozițiile deschise la Muzeul de Științele Naturii.
Important!!!!
Accesul vizitatorilor, pentru a participa la festival, se va face restricţionat, conform reglementărilor în vigoare pe perioada stării de alertă, dat fiind contextul generat de prezenţa virusului Sars Cov 2. Pentru a avea acces, persoanele trebuie să aibă temperatura sub 37,3 grade, să poarte mască pe toată perioada prezenţei în clădirea Muzeului de Ştiinţele Naturii, să atingă cât mai puţine suprafeţe.
Vă aşteptăm!
În această secțiune vă ținem la curent cu activitățile care se vor desfășura în următoarele 15 de zile la:
Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău este o instituție deschisă colaborărilor și ideilor inovative în domeniul nostru de activitate, iar parteneriate pe care le putem derula împreună acoperă o gamă largă de aspecte, de la expertiză științifică, la activități cultural-educative și de petrecere a timpului liber.