ÎN CURÂND


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

SPECII INVAZIVE DIN ROMÂNIA DE INTERES PENTRU U.E. ”

- expoziţiei itinerantă -

la Muzeul de Ştiinţele Naturii Bacău

Marţi 23 ianuarie 2024, ora 13.00

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, organizează marți, 23 ianuarie 2024, începând cu ora 13.00, la sediul din strada Aleea Parcului, nr. 9, vernisajul expoziției itinerante „Specii invazive din România de interes pentru U.E. ”.

Expoziția aduce în atenția publicului vizitator problema speciilor de plante și animale invazive sau cu potențial invaziv, semnalate pe teritoriul țării, ce prezintă interes și la nivel european. Expoziția a fost concepută și realizată de specialiştii Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea în colaborare cu Universitatea din București.

Expoziția va fi deschisă în perioada 23 ianuarie - 15 aprilie 2024 și va putea fi vizitată de marți până duminică, între orele 8.00 – 16.00.

Vă aşteptăm cu drag!


 


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

COMUNICAT DE PRESĂ

VERNISAJ LA OBSERVATORUL ASTRONOMIC „VICTOR ANESTIN” BACĂU,
DE ZIUA CULTURII NAȚIONALE

„Astrofotografie: Imagini astronomice realizate la Observatorul Astronomic din Bârlad în perioada 2017 - 2020”

Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău, vă invită să sărbătoriţi ZIUA CULTURII NAȚIONALE la Observatorul Astronomic din Bacău. În data de 15 ianuarie 2024, începând cu ORA 12:00, la sediul Observatorului Astronomic, din str. Ion Ghelu Destelnica nr. 8, va avea loc vernisarea expoziției temporare „ASTROFOTOGRAFIE: Imagini astronomice realizate la Observatorul Astronomic din Bârlad în perioada 2017 - 2020” de cunoscutul specialist bârlădean Ciprian Vântdevară.

Expoziția aduce în faţa publicului imagini astronomice inedite cu bolta cerească, nebuloase, galaxii, comete dar și imagini realizate în cadrul evenimentelor astronomice cum ar fi: tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui și eclipsă de Lună.

Activitatea se desfăşoară în colaborare cu Observatorul Astronomic din Bârlad subunitate a Muzeului „Vasile Pârvan".

Expoziţia va fi deschisă pentru public în perioada 15 ianuarie – 15 martie 2024.

Accesul la vernisajul expoziției este gratuit.

Vă aşteptăm cu drag!

Cu deosebită consideraţie,

Manager,

Dr. Gabriela Gurău


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

COMUNICAT DE PRESĂ

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău

vernisează pentru public,

Joi, 12 octombrie 2023, începând cu ora 11°°

la Muzeul de Ştiinţele Naturii, din Aleea Parcului, nr. 9

Expoziţia temporară

„Lumea CIUPERCILor”, ediţia a XVII-a - expoziţie de ciuperci proaspete

Expoziţia „Lumea Ciupercilor” este un proiect cultural care se adresează atât publicului larg, cât şi specialiştilor, profesorilor de biologie şi micologilor.

Vizitatorii vor putea admira diferite specii de ciuperci proaspete, colectate din habitate naturale din judeţul Bacău.

Expoziţia îşi propune să facă cunoscută lumea diversă a ciupercilor şi să conştientizeze consumatorii şi culegătorii de ciuperci cu privire la principalele specii de ciuperci toxice şi comestibile, care cresc în pădurile României.

Desfăşurat anual, evenimentul este un prilej de întâlnire între specialiştii instituţiei şi vizitatorii interesaţi de cunoaşterea speciilor comestibile şi cele cu care se confundă.

Expoziţia este deschisă de joi, 12 octombrie până duminică 15 octombrie 2023 (inclusiv), între orele 8°°-16°°, în curtea Muzeului de Ştiinţele Naturii din strada Aleea Parcului nr. 9, Bacău.

Cu această ocazie, pot fi vizitate şi expoziţiile permanente şi temporare din cadrul Muzeului de Ştiinţele Naturii.


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

COMUNICAT DE PRESĂ

Școala de Vară a micului naturalist, ediția a IV

la Muzeul de Științele Naturii Bacău

18-20 iulie 2023

Școala de Vară a micului naturalist, ediția a IV a este un proiect adresat copiilor cu vârste cuprinse între 7-14 ani și își propune atragerea acestora către instituția muzeală prin implicarea lor în activități instructive și recreative specifice vârstei, caracteristice petrecerii timpului liber într-un mod util.

Proiectul include activități teoretice și practice organizate în cadrul unor ateliere de lucru pe teme de cunoaștere a mediului înconjurător și a diversității lumii vii. Astfel, copiii au oportunitatea de a consolida cunoştinţele dobândite în timpul școlii la disciplinele de cunoașterea mediului/biologie într-o atmosferă nonformală, recreativă.

Se dorește crearea unui cadru de activitate stimulativ, în care copiii își pot dezvolta creativitatea, inventivitatea, spiritul de echipă și interesul pentru mediul înconjurător, cu formarea unui comportament ecologic.

Proiectul educațional se va desfășura în perioada 18-20 iulie 2023, la sediul Muzeului de Științele Naturii Bacău din Parcul Cancicov, strada Aleea Parcului, nr.9.

Școala de Vară a micului naturalist, ediția a IV – a este organizată în 3 ateliere de lucru (Universul Plantelor, Regnul animal - trecut și prezent, ECO-Creativ), cu următoarele activități:


Deschişi permanent pentru cunoaştere!

COMUNICAT DE PRESĂ
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău
anunță lansarea oficială a proiectului

MUZEUL PRIN SIMŢURI” co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi Consiliul Judeţean Bacău.

Vă invităm să ne fiţi alături la conferinţa de presă de lansare a proiectului. Manifestarea se va desfăşura la sediul Muzeului de Ştiinţele Naturii din str. Aleea Parcului nr. 9, în data de 18 mai, începând cu ora 12.00.

Scopul proiectului „Muzeul prin Simțuri” este crearea în cadrul muzeului nostru a unui mediu cultural interactiv şi deschis, accesibil pentru persoanele cu deficienţe de vedere sau de auz, prin adaptarea conţinutului expoziţiilor Muzeului de Ştiinţele Naturii la nevoile culturale ale acestei categorii de public.


În această secțiune vă ținem la curent cu activitățile care se vor desfășura în următoarele 15 de zile la:

  • Muzeul de Științele Naturii
  • Vivariu
  • Observatorul Astronomic „Victor Anestin”
  • Casa Memorială „Ion Borcea” - Racova

Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău este o instituție deschisă colaborărilor și ideilor inovative în domeniul nostru de activitate, iar parteneriate pe care le putem derula împreună acoperă o gamă largă de aspecte, de la expertiză științifică, la activități cultural-educative și de petrecere a timpului liber.

Vă așteptăm cu mare drag la activitățile noastre: vernisaje,  workshop-uri  și proiecte educaționale, observații astronomice și manifestări științifice.