Deschişi permanent pentru cunoaştere!
COMUNICAT DE PRESĂ
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău
vernisează pentru public,
Joi, 12 octombrie 2023, începând cu ora 11°°
la Muzeul de Ştiinţele Naturii, din Aleea Parcului, nr. 9
Expoziţia temporară
„Lumea CIUPERCILor”, ediţia a XVII-a - expoziţie de ciuperci proaspete
Expoziţia „Lumea Ciupercilor” este un proiect cultural care se adresează atât publicului larg, cât şi specialiştilor, profesorilor de biologie şi micologilor.
Vizitatorii vor putea admira diferite specii de ciuperci proaspete, colectate din habitate naturale din judeţul Bacău.
Expoziţia îşi propune să facă cunoscută lumea diversă a ciupercilor şi să conştientizeze consumatorii şi culegătorii de ciuperci cu privire la principalele specii de ciuperci toxice şi comestibile, care cresc în pădurile României.
Desfăşurat anual, evenimentul este un prilej de întâlnire între specialiştii instituţiei şi vizitatorii interesaţi de cunoaşterea speciilor comestibile şi cele cu care se confundă.
Expoziţia este deschisă de joi, 12 octombrie până duminică 15 octombrie 2023 (inclusiv), între orele 8°°-16°°, în curtea Muzeului de Ştiinţele Naturii din strada Aleea Parcului nr. 9, Bacău.
Cu această ocazie, pot fi vizitate şi expoziţiile permanente şi temporare din cadrul Muzeului de Ştiinţele Naturii.
Program de vizitare: 8°°-16°°
Bilet intrare: Individual: 10 lei/persoană
Preşcolari, elevi, studenţi (grup şi individual): 2,5 lei/persoană
Grupuri organizate adulţi (min.10 persoane) şi pentru pensionari: 3 lei/persoană
Vizitarea expoziţiei în grup se va face pe bază de programare la telefon: 0234/512006.
Persoane de contact:
Director adj. dr. Jigău Ortansa
Muzeograf dr. Pavel Otilia Carmen
Manager,
dr. Gabriela Gurău
Deschişi permanent pentru cunoaştere!
COMUNICAT DE PRESĂ
Școala de Vară a micului naturalist, ediția a IV
la Muzeul de Științele Naturii Bacău
18-20 iulie 2023
Școala de Vară a micului naturalist, ediția a IV a este un proiect adresat copiilor cu vârste cuprinse între 7-14 ani și își propune atragerea acestora către instituția muzeală prin implicarea lor în activități instructive și recreative specifice vârstei, caracteristice petrecerii timpului liber într-un mod util.
Proiectul include activități teoretice și practice organizate în cadrul unor ateliere de lucru pe teme de cunoaștere a mediului înconjurător și a diversității lumii vii. Astfel, copiii au oportunitatea de a consolida cunoştinţele dobândite în timpul școlii la disciplinele de cunoașterea mediului/biologie într-o atmosferă nonformală, recreativă.
Se dorește crearea unui cadru de activitate stimulativ, în care copiii își pot dezvolta creativitatea, inventivitatea, spiritul de echipă și interesul pentru mediul înconjurător, cu formarea unui comportament ecologic.
Proiectul educațional se va desfășura în perioada 18-20 iulie 2023, la sediul Muzeului de Științele Naturii Bacău din Parcul Cancicov, strada Aleea Parcului, nr.9.
Școala de Vară a micului naturalist, ediția a IV – a este organizată în 3 ateliere de lucru (Universul Plantelor, Regnul animal - trecut și prezent, ECO-Creativ), cu următoarele activități:
Ziua 1 - 18.07.2023
Universul Plantelor
- “Ierburi miraculoase” - se vor face prezentări multimedia privind cele mai cunoscute plante medicinale și aromatice, precum și importanța acestora în viața noastră;
- participanții vor identifica diferite organe vegetale prin intermediul unor exponate autentice, auxiliare și complementare;
- se vor vizualiza diferite proiecții prin intermediul microscopului ale unor secțiuni histo-anatomice prin organele vegetative ale diverselor plante de interes terapeutic.
- “Ierbare tematice” - se vor face prezentări multimedia privind etapele de lucru pentru realizarea unui ierbar tematic;
- prin implicarea participanților la atelier, se va desfășura o activitate practică de realizare a unor coli de ierbar cu plante vasculare reprezentative din flora României, respectând etapele de lucru;
-prezentarea unor ierbare tematice;
- “Despre grădini” - participanții își vor putea îmbogăți cunoștințele despre plantele ornamentale cultivate în diferite tipuri de grădini.
- “Limbajul și semnificația florilor” - participanții își vor putea îmbogăți cunoștințele despre semnificația florilor. Aceștia vor putea remarca diversitatea florilor din Grădina Senzorială a muzeului unde pot fi admirate diferite specii de plante ornamentale.
Ziua 2 – 19.07.2023
Regnul animal - trecut și prezent
- „Animale nevertebrate și vertebrate din prezent” (prezentare ppt., prezentare şi observaţii asupra unor exponate autentice din colecții de zoologie şi din expoziţie);
- „Evoluția continentelor de-a lungul erelor geologice” (ghidaj tematic; ppt „Procesul de fosilizare și principalele tipuri de fosile”; observații asupra unor fosile autentice din colecția de paleontologie a Muzeului de Științele Naturii Bacău; jocuri interactive: etapele prin care o fosilă poate ajunge exponat într-un muzeu; un joc de cuvinte tip rebus pe flipchart. atelier de creaţie, pictarea de către participanți a unor replici ale unor fosile precum trilobiți, figurine cu dinozauri sau dinți fosili; „Descoperă exponatul!”, identificarea unor animale preistorice din cadrul expoziției „O lume dispărută”, pe baza unor informații furnizate de muzeografi şi a unui chestionar;
Ziua 3 – 20.07.2023
ECO-CreaTIV
„Despre reciclarea deșeurilor” (prezentare ppt, film tematic, atelier de creație artistică în care sunt utilizate materiale reutilizabile pentru confecționarea unor obiecte utile decorative);
„Atelier handmade din materiale naturale și reutilizabile” (prezentare ppt, film tematic, activitate practică)
Înscrierile se fac până la data de 15 iulie 2023, la telefon 0234/512006 sau 0234/514244.
În perioada 18-20 iulie 2023, activitățile se vor desfășura zilnic între orele 1000 – 1300.
Înscrierile se vor face pentru fiecare modul atelier în funcție de opțiune.
Tariful de participare este de 20 lei/copil/zi.
Manager,
dr. Gabriela Gurău
Deschişi permanent pentru cunoaştere!
COMUNICAT DE PRESĂ
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău
anunță lansarea oficială a proiectului
„MUZEUL PRIN SIMŢURI” co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi Consiliul Judeţean Bacău.
Vă invităm să ne fiţi alături la conferinţa de presă de lansare a proiectului. Manifestarea se va desfăşura la sediul Muzeului de Ştiinţele Naturii din str. Aleea Parcului nr. 9, în data de 18 mai, începând cu ora 12.00.
Scopul proiectului „Muzeul prin Simțuri” este crearea în cadrul muzeului nostru a unui mediu cultural interactiv şi deschis, accesibil pentru persoanele cu deficienţe de vedere sau de auz, prin adaptarea conţinutului expoziţiilor Muzeului de Ştiinţele Naturii la nevoile culturale ale acestei categorii de public.
Pentru a ne asigura succesul am apelat și la expertiza partenerilor de încredere: Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Buzău, Liceul Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iaşi, Liceul Special „Moldova” Târgu Frumos, Asociaţia Tandem Arena şi Asociaţia Nevăzătorilor Din România — Filiala Judeţeană Bacău.
În această ediție vom omagia două personalități importante ale învățământului superior băcăuan, foste cadre didactice la catedra de Biologie a Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău, pe Prof. univ. dr. Constantin Măzăreanu (1941-2005) la împlinirea a 80 ani de la naștere și pe Prof. univ. dr. Klaus Werner Battes (1943-2021) trecut de curând în lumea celor drepți.
Temele generale în cadrul cărora se vor desfăşura discuţiile sunt:
Diversitatea organismelor acvatice
Diversitatea organismelor terestre
Genetica si biotehnologii
Protecția mediului
Geologie și paleontologie
Muzeologie, muzeografie, proiecte și educatie muzeală
Astronomie.
Alături de specialiştii instituţiei noastre, vor fi prezenţi on-line specialişti în domenii ale științelor naturii, cercetători, muzeografi, doctori şi doctoranzi, precum şi profesori universitari din instituţii de prestigiu din ţară şi din Republica Moldova (Chișinău).
Ne vor onora cu prezenţa specialişti de frunte ai biologiei româneşti:
Prof. dr. Gogu Ghiorghiţă – membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă
Prof. Emerit dr. Ionel Andriescu – Universitatea “Al. I. Cuza” Iași
Simpozionul se va desfășura pe platforma ZOOM, după următorul program:
Joi – 2 Decembrie 2021
1000 – Deschiderea oficială a Simpozionului Ştiinţific “Biologia şi dezvoltarea durabilă”, ediţia a XIX – a
1100 – Plenum
1300-1400 – Pauză
1400-1700 – Prezentarea lucrărilor
1700-1800 – Încheierea manifestării – Concluzii.
În această secțiune vă ținem la curent cu activitățile care se vor desfășura în următoarele 15 de zile la:
Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău este o instituție deschisă colaborărilor și ideilor inovative în domeniul nostru de activitate, iar parteneriate pe care le putem derula împreună acoperă o gamă largă de aspecte, de la expertiză științifică, la activități cultural-educative și de petrecere a timpului liber.