Muzeul de Științele Naturii

expoziții temporare

Mirodeniile, povești cu gust

Expoziţia cuprinde informaţii despre fascinanta istorie a mirodeniilor şi despre calităţile culinare şi vindecătoare ale acestora. Sunt expuse 28 de mirodenii, cu varietăţile lor şi cu forme diferite de utilizare.

O lume dispărută

Expoziţia aduce în atenţia publicului aspecte privind formarea Pământului și diversitatea speciilor care au populat Terra în trecutul geologic. Lumea vie actuală reprezintă mai puțin de 1% din numărul total de specii apărute pe planeta noastră până în prezent.

Superorganismul - viața complexă a termitelor

Frecvent întâlnite în zonele tropicale şi subtropicale, termitele alcătuiesc un grup ecologic de succes ocupând habitate umede şi uscate pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii.

Superorganismul - viața secretă a furnicilor

Acest grup interesant de insecte se remarcă prin complexitatea comportamentului și prin capacitatea remarcabilă de adaptare la diferite condiții de mediu.

Personalități băcăuane

Proiect cultural-expozițional – PERSONALITĂȚI BĂCĂUANE

La sediul Muzeului de Științele Naturii din Bacău continuă și în acest an proiectul cultural-expozițional „PERSONALITĂȚI BĂCĂUANE”, care își propune să aducă în atenția publicului larg viața și activitatea conf. univ. dr. CĂTĂLIN-PETRE RANG (1943-2017), colaborator neprețuit al instituției noastre și personalitate a științei băcăune.

Astfel, cei interesați vor putea descoperi detalii și aspecte inedite ale vieții și contribuției sale în domeniul științelor naturii. 

Exponatul lunii

EXPONATUL LUNII SEPTEMBRIE la Muzeul de Științele Naturii este:

Eurynecroscia nigrofasciata

Din punct de vedere sistematic este inclusă în ordinul Phasmatodea, familia Diapheromeridae. Denumirea populară tradusă din limba engleză este „insecta băț umbrelă”.
Specia este răspândită în zona dealurilor Tapah din Malaezia și în Sumatra.

Adulții au lungimea de 7,4 - 9,0 cm femelele și 5,5 - 5,8 cm masculii. Capul, corpul și picioarele sunt galben deschis până la verde-pal. Aripile anterioare sunt de culoare verde deschis, iar cele posterioare sunt galben sau crem cu o dungă neagră.

Proiectul cultural – expozițional
„VALOAREA CĂRȚII”

MONOGRAFII

Omul care nu citeşte nu are nici un avantaj în faţa celui care nu ştie să citească ” (Mark Twain)

Monografiile sunt lucrări de o mare complexitate. Ele cuprind date istorice, geografice şi ale vieţii spirituale şi social-economice ale unei localităţi sau zone. Autorii monografiilor desfăşoară ani de zile o cercetare asiduă care cuprinde obţinerea, analiza şi sinteza datelor care documentează trecutul pe perioade de decenii, secole şi chiar milenii, în raport cu vechimea subiectului.

Proiectul cultural – expozițional

IN MEMORIAM CONSTANTIN MĂZĂREANU (1941-2005)

Pe data de 4 septembrie 2021 se împlinesc 80 de ani de la nașterea profesorului universitar dr. Constantin Măzăreanu (1941-2005), colaborator al instituției noastre și personalitate a biologiei românești. Astfel, la sediul Muzeului de Științele Naturii din Bacău a fost implementat proiectul cultural-expozițional „In memoriam Constantin Măzăreanu (1941-2005)”, care își propune să aducă în atenția publicului larg viața și activitatea domnului profesor.