Muzeul de Științele Naturii

expoziții temporare

Mirodeniile, povești cu gust

Expoziţia cuprinde informaţii despre fascinanta istorie a mirodeniilor şi despre calităţile culinare şi vindecătoare ale acestora. Sunt expuse 28 de mirodenii, cu varietăţile lor şi cu forme diferite de utilizare.

O lume dispărută

Expoziţia aduce în atenţia publicului aspecte privind formarea Pământului și diversitatea speciilor care au populat Terra în trecutul geologic. Lumea vie actuală reprezintă mai puțin de 1% din numărul total de specii apărute pe planeta noastră până în prezent.

Superorganismul - viața complexă a termitelor

Frecvent întâlnite în zonele tropicale şi subtropicale, termitele alcătuiesc un grup ecologic de succes ocupând habitate umede şi uscate pe toate continentele, cu excepţia Antarcticii.

Superorganismul - viața secretă a furnicilor

Acest grup interesant de insecte se remarcă prin complexitatea comportamentului și prin capacitatea remarcabilă de adaptare la diferite condiții de mediu.

Personalități băcăuane

Proiect cultural-expozițional – PERSONALITĂȚI BĂCĂUANE

La sediul Muzeului de Științele Naturii din Bacău continuă și în acest an proiectul cultural-expozițional „PERSONALITĂȚI BĂCĂUANE”, care își propune să aducă în atenția publicului larg viața și activitatea astronomului MATEI ALEXESCU (1929-1993), colaborator neprețuit al Observatorului Astronomic din Bacău și personalitate a științei băcăuane.

Astfel, cei interesați vor putea descoperi detalii și aspecte inedite ale vieții și contribuției sale în domeniul astronomiei. 

Exponatul lunii

EXPONATUL LUNII NOIEMBRIE la Muzeul de Științele Naturii este:

Văcălia (Daedaleopsis tricolor (Bull.) Bondartsev & Singer 1941)

Daedaleopsis tricolor este o ciupercă încadrată sistematic în familia Polyporaceae, Ordinul Polyporales, Clasa Agaricomycetes, Încrengătura Basidiomycota, Regnul Fungi.

Etimologie: lat. daedalus – de la Daedaleus (personaj mitologic care a construit labirintul) cu referire la tipul de himeniu labirintiform (apropiat ca aspect de genul Daedalea); tricolor înseamnă „din trei culori” - referire la benzile de culoare de pe partea superioară.

Proiectul cultural – expozițional
„VALOAREA CĂRȚII”

Proiectul cultural – expozițional „VALOAREA CĂRȚII”

Ecologie, poluare şi protecţia mediului

„Cartea pe care nu o citești nu te poate ajuta.” Jim Rohn

Ecologia = știință care se ocupă cu studiul relațiilor dintre organisme și mediul lor de viață, la nivel de individ, populație sau comunitate.

Primul care a descris principiul interacțiunii în lumea vie a fost savantul Charles Darwin. El a observat că diferite specii se influențează reciproc prin activitățile lor. În unele cazuri, de aceste interacțiuni reciproce depinde perpetuarea unei specii. Ideile lui Charles Darwin au fost dezvoltate de zoologul Ernst Heinrich Haeckel în „Studiul interacțiunilor dintre organismele vii și ambient și organismele vii între ele în condiții naturale”, fiind primul care a formulat termenul de ecologie în anul 1866.

Proiectul cultural – expozițional

IN MEMORIAM CONSTANTIN MĂZĂREANU (1941-2005)

Pe data de 4 septembrie 2021 se împlinesc 80 de ani de la nașterea profesorului universitar dr. Constantin Măzăreanu (1941-2005), colaborator al instituției noastre și personalitate a biologiei românești. Astfel, la sediul Muzeului de Științele Naturii din Bacău a fost implementat proiectul cultural-expozițional „In memoriam Constantin Măzăreanu (1941-2005)”, care își propune să aducă în atenția publicului larg viața și activitatea domnului profesor.

Proiectul cultural – expozițional
„Acționează simplu, trăiește sănătos”

COMUNICAT DE PRESĂ
ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII

Ziua Mondială a Sănătății este marcată în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a sărbători întemeierea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în anul 1948 şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activități care pot duce la o stare de sănătate mai bună. Tema de anul acesta este „Our planet, our health - Planeta noastră, sănătatea noastră”.

Proiectul cultural – expozițional
Expoziția de fotografie
„Florile Dobrogei Continentale“

COMUNICAT DE PRESĂ

joi, 14 aprilie 2022 - ora 1100

Complexul Muzeal de Științele Naturii “Ion Borcea” Bacău are plăcerea de a vă invita în data de 14.04.2022, ora 1100 să participați la vernisarea expoziției de fotografie Florile Dobrogei Continentale”, care va avea loc la subunitatea Muzeul de Ştiinţele Naturii Bacău, cu sediul din str. Aleea Parcului nr. 9.

Expoziția este organizată în colaborare cu specialişti ai Complexului Muzeal Național Neamț, secţia Muzeul de Științe Naturale Piatra Neamț şi va fi disponibilă pentru public până la finalul lunii decembrie a acestui an.