COMUNICAT DE PRESĂ
Vernisaj la Observatorul Astronomic „Victor Anestin” Bacău.
„REPREZENTĂRI ALE ASTRONOMIEI ÎN ARTĂ” - expoziție temporară
Complexul Muzeal de Științele Naturii „Ion Borcea” Bacău, vă invită să participați, MIERCURI, 13.12.2023, începând cu ORA 13:00, la sediul Observatorului Astronomic, din str. Ion Ghelu Destelnica nr. 8, la vernisarea expoziției temporare intitulată „REPREZENTĂRI ALE ASTRONOMIEI ÎN ARTĂ”.
Arta și astronomia au rădăcini comune care datează din cele mai vechi timpuri. Soarele, Luna, planetele și evenimentele astronomice au inspirat încă din antichitate imaginația artiștilor, poeților a compozitorilor, care au încercat să le imortalizeze amploarea pe pânză, hârtie, lemn sau în piatră. Acest lucru a dus la o istorie comună a artei și a astronomiei. A rezultat astfel, o colecție de lucrări de artă uimitoare inspirate de fascinantele elemente cosmice. Scopul acestei expoziții temporare este de a prezenta publicului perspectivele originale și totuși realiste ale artiștilor asupra spectacolului ceresc și de a realiza o punte estetică între artă și știință.
Expoziţia temporară realizată de specialişti ai Observatorului Astronomic „Victor Anestin” este îmbogăţită de expoziția de fotografie intitulată „Soare, Lună și luceferi în arta populară băcăuană” a Muzeului de Etnografie din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău.
Vă invităm să ne fiți alături. Împreună, PROMOVĂM ASTRONOMIA!
Cu deosebită considerație,
Manager,
Dr. Gabriela Gurău
Consiliul Județean Bacău şi
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii “Ion Borcea”
Vă invită la
Observatorul Astronomic “Victor Anestin”
joi 21 iulie 2022, începând cu ora 1100
la vernisajul expoziţiei
„Cer liber” – expoziție itinerată la Bacău de la
Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare
Expoziția „Cer liber”, în versiune multilingvă (română, ucraineană, engleză), oferă o perspectivă incitantă asupra astronomiei ucrainene în contextul actual complicat și este un bun exemplu de parteneriat public-privat (Asociația Street Astronomy – Ucraina și Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare). Expoziția a fost deschisă în luna iunie la Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare. Deschiderea pentru public va avea loc la sediul Observatorului Astronomic “Victor Anestin” joi 21 iulie 2022, începând cu ora 1100. Invităm publicul larg, dar şi refugiaţii ucraineni să participe!
Pentru pasionații de astronomie, cer liber înseamnă condiții optime pentru observații, explorarea responsabilă a spațiului extraterestru, capacitatea de inovare și schimbul de expertiză. Cer liber înseamnă a fi liber sub un cer liber. Dar dacă pentru a avea un cer liber ar fi nevoie mai întâi de închiderea spațiului aerian, ce înseamnă atunci cer liber? Cer liber înseamnă zboruri civile și comerciale sustenabile în locul avioanelor militare și al bombardamentelor. Cer liber înseamnă a putea sta în siguranță sub cerul liber.
În semn de solidaritate față de vecinii și colegii noștri din Ucraina, prin acest proiect simbolic, dorim să onorăm astronomia ucraineană precum și să apărăm libertatea de a cerceta, de a descoperi și de a decide în nume propriu. Totodată, sperăm să contribuim la acomodarea în comunitățile locale a ucrainenilor care și-au găsit refugiu în România și să le oferim o modestă bucurie.
Evenimentul va fi însoțit de prezentarea în cupolă a spectacolului digital full-dome „Satelix” cu versiunea audio în limba ucraineană.
Vă așteptăm cu drag!
Cu deosebită considerație,
Manager,
Dr. Gabriela Gurău
.
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, vă invită începând cu data de 26 octombrie 2021, la subunitatea Observatorul Astronomic „Victor Anestin” să vizitaţi o nouă expoziţie! Tema aleasă a fascinat oamenii de-a lungul timpului, - Luna - satelitul natural al Pământului fiind unul dintre cele mai cunoscute şi cercetate corpuri cereşti.
Expoziția temporară „Luna, o călătorie în timp” prezintă un scurt istoric al observării, fotografierii, studierii și explorării Lunii. Luna a fost privită încă din cele mai vechi timpuri, apoi observată prin instrumente astronomice, fotografiată de pe Pământ și din spațiu de către sondele spațiale și fotografiată de pe suprafața ei de către landere și astronauți. Expoziția „Luna, o călătorie în timp” conține pe lângă panourile informative (suportul ştiinţific al expoziţiei) și replica lunetei lui Galileo Galilei (astronomul italian care a studiat Luna în anul 1609). Vizitatorii vor putea vedea şi o machetă 3D a Lunii ce are locurile de aselenizare evidenţiate.
Important!!!!
Prezenţa vizitatorilor la sediul Observatorului Astronomic se va face conform reglementărilor în vigoare pe perioada stării de alertă, dat fiind contextul generat de prezenţa virusului Sars-CoV 2.
Cu deosebită consideraţie,
Manager,
Dr. Gabriela Gurău