Observatorul Astronomic „V. Anestin“

expoziții temporare

Astronomia în antichitate

Expoziția prezintă publicului informații cu privire la apariția celei mai vechi dintre științe din istoria umanității şi anume - astronomia.

Până în urmă cu cca. 160 de ani civilizațiile ce s-au dezvoltat în zona Mesopotamiei erau doar subiecte de mituri și legende, singurele surse fiind paragrafe și referințe din lucrările anticilor filozofi greci. Turnul biblic din Babilon, legendele despre Grădinile suspendate din Babilon, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, au fost brusc asociate unui univers și unei civilizații concret guvernate de legi și coduri administrative literatură, geografie, matematică și astronomie. Ziua de 24 de ore, ora de 60 minute, primele hărți cerești, cele 12 semne zodiacale – sunt doar câteva dintre moștenirile din acea perioadă!

Odată cu descoperirea Bibliotecii lui Assurbanipal din Ninive de către Henry Layard în anul 1851, au explodat informațiile despre o civilizație și o cultură necunoscută până atunci, o civilizație ce a populat zona mesopotamiană în antichitate.

În cadrul expoziţiei vor fi explicate şi evidenţiate replici după instrumente folosite în trecut, cum sunt: cadran solar şi astrolab.