Expoziţia temporară prezintă publicului aspecte cu privire la istoricul, cultivarea şi utilizările acestei plante mai puţin folosită în zilele noastre.
Sunt prezentate elemente care vizează trecutul cânepei, atât pe teritoriul țării noastre unde folosirea cânepei are o tradiție milenară cât şi în restul lumii, aspecte care dovedesc contribuţia adusă de această plantă la dezvoltarea societăţii umane. Prezentul este surprins prin modul de cultivare, prelucrare şi utilizare atât a fibrelor cât şi a seminţelor. Viitorul prefigurat de cercetarea şi ameliorarea soiurilor de cânepă pentru obţinerea unei productivităţi mai mari, cât şi adaptabilitate la nevoile cultivatorilor şi a legislaţiei în vigoare.
Cânepa are cea mai mare capacitate de industrializare dintre toate plantele tehnice: nimic nu se aruncă, totul e valorificat, iar produsele obţinute sunt folosite de la fabricarea banalei funii până în industria cosmetică sau auto.
EXPONATUL LUNII OCTOMBRIE LA VIVARIU
Crapul koi
(Cyprinus carpio var. koi)
Crapul koi sau crapul japonez este de fapt, o variantă de reproducere a crapului adică Cyprinus carpio obţinut în mod artificial.
Exemplarele de crap koi au multe asemănări cu crapul comun: sunt peşti de apă dulce, cu adaptabilitate mare şi se pot obişnui la temperaturi ale apei între 4 – 35℃, dar temperatura optimă este de aprox. 18-25℃. Schimbări bruşte de temperatură cu mai mult de 3℃ nu sunt de dorit.
Crapul koi are o serie de modele și culori, inclusiv alb, negru, roșu, galben, albastru și multe combinații ale acestor culori. Există numeroase varietăți, fiecare cu modele și colorații distinctive, cum ar fi:
-Kohaku: are un fond alb cu pete roșii (sau pete de culoare portocalie).
-Taisho Sanke: asemanător cu Kohaku, dar are și pete negre.
-Showa: combinație de negru, alb și roșu, cu negru fiind culoarea dominantă.
-Utsurimono: fond negru cu pete albe, roșii sau galbene.
-Bekko: fond alb, roșu sau galben cu pete negre.
-Asagi: albastru-gri pe partea superioară cu roșu sau portocaliu pe părțile inferioare și pe înotătoare.
-Tancho: orice culoare de bază cu o singură pată roșie pe cap.
Durata medie de viaţă este de 70 de ani. Cel mai bătrân exemplar care a purtat numele „Hanako” a trait în Japonia din anul 1751 până în anul 1977, atingând vârsta de 226 de ani şi o greutate de 8 kg.
În cultura asiatică, în special în Japonia, peștele koi este considerat un simbol al dragostei și prieteniei. De asemenea, este asociat cu perseverența datorită modului său de a înota împotriva curentului, ceea ce a condus la legende și povești aceștia transformându-se în dragoni după ce au reușit să escaladeze cascade dificile.
Interesul pentru păsările exotice și mai ales pentru papagali, datează încă din antichitate, fapt atestat de ornamentele zugrăvite pe ceramică și porțelan, de hieroglifele egiptene, unde păsările sunt reprezentate în număr mare, ca și de frizele caldeene, picturile murale și mozaicuri. Datorită faptului că toate trăiesc, în natură, pe alte continente, e aproape imposibil să ajungem vreodată să le vedem cu ochii noștri. Pentru ca acest lucru să devină posibil pentru băcăuani, am iniţiat expoziţia temporară foto intitulată „SUNET ŞI CULOARE ÎN LUMEA PĂSĂRILOR – PAPAGALUL”. Prin intermediul acestei expoziţii fotografice sunt aduse în faţa publicului specii de papagali cunoscute, sau mai puțin cunoscute.
În cadrul acestei expoziţii temporare foto, vizitatorii vor putea admira papagali de talie mare (papagalii ara), papagali de talie medie (papagalul nimfă, papagalul spix) și papagali de talie mică (papagalul buff – cel mai mic papagal din lume).
Evenimentul cultural este adresat publicului larg, iubitorilor de păsări şi crescătorilor particulari.