Muzeul de Ştiinţele Naturii din Bacău

Expoziții permanente

Păduri din România

Pădurile sunt ecosisteme deosebit de importante prin serviciile ecologice și economice pe care le oferă.

Ocrotirea Naturii

Conservarea patrimoniului natural este o necesitate a timpului în care trăim deoarece activitățile umane exercită presiuni constante și din ce în ce mai mari asupra habitatelor naturale.

Flori din adâncurile Terrei

Expoziţia aduce în faţa vizitatorului interesat noţiuni de geologie referitoare la "florile de mină", prezentând 140 eșantioane de minerale.

Expoziție plante - seră

Privind de la înățime în sera muzeului, ce are o formă elicoidală, ne copleșește diversitatea și frumusețea plantelor expuse, precum specii de palmieri (Phoenix canariensis – curmalul fals, Brahea armata – palmierul albastru, Chamaerops humilis – palmierul evantai, Chrysalidocarpus lutescens – areca etc), dar și ”oaza” în care viețuiesc exemplare de țestoase, atracția micilor vizitatori.

„Grădina senzorială - Călătorie în lumea simțurilor“

Grădina senzorială – călătorie în lumea simțurilor ”

Fixându-și ca scop extinderea adresabilității către toate categoriile sociale și de vârstă, specialiștii muzeului au îmbogățit Grădina senzorială a Muzeului de Științele Naturii cu o serie de panouri expoziționale ce conțin un suport informativ prin care se subliniază rolul diferitelor plante pentru stimularea principalelor simțuri ale omului.


Expoziții temporare

„PRIETENI ȘI DUȘMANI DIN LUMEA INSECTELOR”

Expoziţia temporară „Prieteni și dușmani din lumea insectelor” îşi propune să dezvăluie publicului larg aspecte interesante din viața insectelor. De asemenea, sunt prezentate principalele grupele de insecte folositoare și dăunătoare, impactul lor asupra ecosistemelor naturale și agroecosistemelor.

Insectele sunt importante datorită diversității, rolului lor ecologic și influenței asupra agriculturii, sănătății umane și resurselor naturale. Ele au fost utilizate în studii reper din domenii precum biomecanică, schimbări climatice, biologie, ecologie, evoluție, genetică, paleontologie și fiziologie. Din punct de vedere ecologic, insectele sunt fundația biologică pentru toate ecosistemele terestre. Ele participă la funcționarea ecosistemelor terestre prin circularea substanțelor nutritive, polenizarea plantelor, dispersarea semințelor, menținerea structurii și a fertilității solului, controlează populațiile altor organisme și reprezintă o sursă de hrană importantă pentru alte organisme.

O lume dispărută

Expoziţia aduce în atenţia publicului aspecte privind formarea Pământului și diversitatea speciilor care au populat Terra în trecutul geologic. Lumea vie actuală reprezintă mai puțin de 1% din numărul total de specii apărute pe planeta noastră până în prezent.

Superorganismul - viața secretă a furnicilor

Acest grup interesant de insecte se remarcă prin complexitatea comportamentului și prin capacitatea remarcabilă de adaptare la diferite condiții de mediu.

Personalități băcăuane

Proiect cultural-expozițional – PERSONALITĂȚI BĂCĂUANE

La Muzeul de Științele Naturii din Bacău continuă și în acest an proiectul cultural-expozițional „PERSONALITĂȚI BĂCĂUANE”, care își propune să aducă în atenția publicului larg viața și activitatea prof. univ. dr. KLAUS WERNER BATTES (1943-2021), figură emblematică a biologiei româneşti şi băcăuane.

Astfel, cei interesați vor putea descoperi detalii și aspecte inedite ale vieții și contribuției sale în domeniul biologiei acvatice şi nu numai.

Exponatul lunii

EXPONATUL LUNII
NOIEMBRIE 2024

LA MUZEUL DE ȘTIINȚELE NATURII

ALBINELE DULGHER
(
XYLOCOPA SP.)

Albinele dulgher sunt cele mai mari specii de albine solitare din Europa. În Europa se cunosc 9 specii, dintre care, în România, sunt prezente 3 specii (Xylocopa valga, X. violacea, X. iris), întâlnite din zona montană joasă până în Delta Dunării. Albinele dulgher își fac cuibul în lemn mort sau parțial uscat și în tulpinile unor plante erbacee.

Proiectul cultural – expozițional
„VALOAREA CĂRȚII”

Proiectul cultural – expozițional Valoarea cărții″

Despre muzee

Muzeul trebuie să aleagă comorile şi frumuseţile caracteristice ale naturii acestei ţări şi să le pună în evidenţă şi să fie adaptat cerinţelor intelectuale şi caracterului populaţiei încât să se poată obţine prin ele un efect cu adevărat...” Grigore Antipa

Muzeul este instituţia care se ocupă cu strângerea, păstrarea, cercetarea, punerea în valoare şi expunerea obiectelor care prezintă interes istoric, ştiinţific, artistic, etc. Interiorul unui muzeu este singurul mod în care putem călători înapoi în timp. În afară de descoperirile arheologice, aceste locuri vă vor introduce şi în lumea ştiinţelor naturii sau a artei ori etnografiei, etc.

Proiectul cultural – expozițional
„Acționează simplu, trăiește sănătos”

COMUNICAT DE PRESĂ
ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII

Ziua Mondială a Sănătății este marcată în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a sărbători întemeierea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în anul 1948 şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activități care pot duce la o stare de sănătate mai bună. Tema de anul acesta este „Our planet, our health - Planeta noastră, sănătatea noastră”.