Observatorul Astronomic „Victor Anestin“

Expoziții permanente

Sistemul Solar

În primele două săli ale expoziției permanente este prezentată structura de ansamblu a Sistemului Solar, fiind detaliate apoi caracteristicile Soarelui și ale celor 8 planete, ale asteroizilor și cometelor, precum și ale planetelor pitice.

Astronautica

În cea de-a 3-a sală a expoziției permanente sunt prezentate principalele misiuni spațiale trimise în Sistemul Solar pentru a studia Soarele, planetele și sateliții lor, asteroizii și cometele.

Grupuri stelare

În cea de-a 4-a sală a expoziției permanente este prezentat modul în care sunt grupate stelele în Univers.

Evoluție stelară

În sala a 5-a a expoziției permanente se explică modul în care se formează stelele, precum și traseul lor evolutiv în funcție de masa lor inițială.

Forma și evoluția universului

În cea de-a 6-a sală a expoziției permanente sunt prezentate cronologia Universului și modul în care acesta este structurat atât la scară mare, descriindu-se astfel rețeaua cosmică, cât și mai în detaliu, fiind prezentate astfel roiurile și superroiurile de galaxii, precum și grupurile de galaxii.

Sala de Planetariu

La etajul al treilea este situată sala de Planetariu „Matei Alexescu”. Aici, cu ajutorul a două proiectoare digitale de planetariu (BARCO SIM 5W) sunt prezentate show-uri de planetariu care întregesc senzaţia de călătorie în spaţiu.


Expoziții temporare

Astronomia în antichitate

Expoziția prezintă publicului informații cu privire la apariția celei mai vechi dintre științe din istoria umanității şi anume - astronomia.

Până în urmă cu cca. 160 de ani civilizațiile ce s-au dezvoltat în zona Mesopotamiei erau doar subiecte de mituri și legende, singurele surse fiind paragrafe și referințe din lucrările anticilor filozofi greci. Turnul biblic din Babilon, legendele despre Grădinile suspendate din Babilon, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice, au fost brusc asociate unui univers și unei civilizații concret guvernate de legi și coduri administrative literatură, geografie, matematică și astronomie. Ziua de 24 de ore, ora de 60 minute, primele hărți cerești, cele 12 semne zodiacale – sunt doar câteva dintre moștenirile din acea perioadă!

Odată cu descoperirea Bibliotecii lui Assurbanipal din Ninive de către Henry Layard în anul 1851, au explodat informațiile despre o civilizație și o cultură necunoscută până atunci, o civilizație ce a populat zona mesopotamiană în antichitate.

În cadrul expoziţiei vor fi explicate şi evidenţiate replici după instrumente folosite în trecut, cum sunt: cadran solar şi astrolab.


.

Spectacole de planetariu


Observații astronomice

Observatorul Astronomic „Victor Anestin” organizează periodic sesiuni de observații astronomice cu publicul asupra unor fenomene astronomice (eclipse de Soare și de Lună, tranziturile planetelor interioare peste discul Soarelui, etc) sau asupra diverselor categorii de corpuri cerești (Soare, Lună, planete, roiuri stelare, galaxii  etc).

Observațiile astronomice la care publicul vizitator poate lua parte vor fi anunțate în aceasta rubrică în funcție de fenomenele astronomice care au loc.