Vivariul

Expoziții permanente

Păsări exotice cântătoare și de ornament

În prima sală, vizitatorii pot vedea prepeliţa japoneză - specie care s-a acomodat mai greu la condiţiile de captivitate, orezarul care are o vechime mare în captivitate şi constituie un punct de atracţie prin colorit şi cântec.

Amfibieni și reptile

Speciile de reptile autohtone și exotice prezentate sunt expuse în terarii unde s-a avut în vedere crearea unor condiţii cât mai apropiate de cele naturale şi stabilirea unei bariere luminoase între vizitatori şi exponate, în scopul diminuării factorului-stress.

Rase de porumbei

Voliera de mari dimensiuni din cadrul expoziției permanente de la Vivariu prezintă o mare varietate a raselor de porumbei de ornament.

Pești autohtoni și exotici

Expoziția este structurată pe două secțiuni pești autohtoni și pești exotici. În prima sala sunt prezentate principalele specii de pești prezente în râurile din județul Bacău, printre care se numără: caras, crap, somn, clean, biban, roșioară, etc.


Expoziții temporare

Cânepa

Expoziţia temporară prezintă publicului aspecte cu privire la istoricul, cultivarea şi utilizările acestei plante mai puţin folosită în zilele noastre.

Exponatul lunii

EXPONATUL LUNII MAI 2024 LA VIVARIU ESTE:

Țestoasa de apă  - Emys orbicularis (Linnaeus 1758)

Țestoasa de apă este o reptilă ce atinge lungimi ale carapacei de aproximativ 24 cm şi o greutate de 1,5 kg fiind răspândită în sudul şi centrul Europei, Asia de Vest şi Africa de Nord. În România este întâlnită în zonele umede, din Delta Dunării şi până la altitudini de 1000 m.

„SUNET ŞI CULOARE ÎN LUMEA PĂSĂRILOR - CINTEZA - EXPOZIȚIE FOTOGRAFICĂ”

Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ion Borcea” Bacău, organizează începând cu data de
29 septembrie 2023, ora 11.00, expoziţia temporară de fotografie
SUNET ŞI CULOARE ÎN LUMEA PĂSĂRILOR - CINTEZA”, ediția a XI-a
la sediul subunităţii Vivariu din str. Popa Şapcă nr. 3

De-a lungul timpului, omul a fost fascinat de păsări, mai ales de cele rare sau care trăiesc în alte arii geografice. Interesul pentru păsări datează încă din antichitate, fapt atestat de ornamentele zugrăvite pe ceramică și porțelan, de hieroglifele egiptene, unde păsările sunt reprezentate în număr mare, ca și de mozaicuri și picturile murale. Vederea acestor păsări reprezintă o experienţă unică pentru ochi. Din păcate, dată fiind regiunea în care locuim, e aproape imposibil să ajungem vreodată să le vedem cu ochii noștri. Pentru ca acest lucru să devină posibil pentru vizitatori, am iniţiat proiectul ce vizează expoziţia temporară de fotografie „SUNET ŞI CULOARE ÎN LUMEA PĂSĂRILOR – CINTEZA”.